Op 4 december verzamelde een groep innovatiegezinde docenten zich in het ‘best bewaarde geheim van Amsterdam’ voor de sneak preview van de Innovatiewijzer. Tijd om een tipje van de sluier op te lichten.
Als wij bij scholen naar aanleiding van ons trendrapport vertellen over opkomende technologieën die kansen bieden voor onderwijs krijgen we vaak de vraag: hoe kan ik hiermee aan de slag? Oftewel: hoe innoveer ik? Andere veel gestelde vragen zijn: hoe krijg ik anderen hierin mee?; en: hoe zorg ik dat er een duurzame verandering op gang komt?
Naast dat we bij Kennisnet inhoudelijk verkennen en onderzoeken wat de meerwaarde is van nieuwe technologie kijken we ook naar het proces van implementatie hiervan in de schoolcontext. In het project Het Leren van de Toekomst hebben we veel ervaring en kennis uit onderzoek opgedaan over het innovatieproces. In dat project hebben we ons ook laten inspireren door design denken methodieken, bijvoorbeeld uit de Design Thinking for Educators toolkit.
Dit alles tezamen heeft geleid tot een idee om een Nederlandstalige toolkit met design methodieken samen te stellen, speciaal voor leraren. Deze toolkit, voorlopig omgedoopt tot ‘Innovatiewijzer’ bevat een twintigtal werkvormen die kunnen helpen bij de vragen rondom innovatie, zoals de bovenstaande.
Voor meer achtergrond over de toolkit, kun je hieronder mijn webinar hierover terugkijken (of hier de slides).
Uiteraard volgen we ook bij het ontwikkelen van deze toolkit zelf een innovatieproces van cyclisch ontwerpen, uitproberen en verbeteren. Onder het motto van ‘fail fast, succeed sooner’ heb ik samen met het bureau dat ook verantwoordelijk was voor de DIY toolkit, op basis van honderden tools uit een twintigtal toolkits een selectie gemaakt van de meest geschikte gereedschappen. Met deze selectie hebben we een eerste ‘minimal viable’ prototype samengesteld om zo snel mogelijk mee te gaan testen. Omdat de toolkit is bedoeld voor leraren uit het PO, VO en MBO hebben we dit prototype getest met een lerarenteam van het Beatrix College, gaan we testen met ROC Mondriaan tijdens het pop-up innovatiehuis en met leerkrachten van basisschool de Vuurvogel in Uithoorn.
En op 4 december hebben we deze betaversie van de Innovatiewijzer voorgelegd aan een groep docenten en onderwijsexperts aangesloten bij The Crowd. We konden hiervoor terecht bij DENISE (De Nieuwe Internationale School Esprit), een school die basis- en voortgezet onderwijs combineert en die pas dit schooljaar is gestart met een vernieuwend onderwijsconcept. Volgens rector Leendert-Jan Veldhuyzen dus ‘het best bewaarde geheim van Amsterdam’.
Ook deze sessie leverde weer erg nuttige feedback op. Hoewel de tools sommige docenten confronteerden met de realiteit (het blijkt dat we meer stappen moeten zetten om het goed te doen), zagen ze de tools en het proces als kader als erg waardevol. We hebben ook de nieuwe vormgeving gepresenteerd die erg goed werd ontvangen en mede antwoord gaf op de tip om het zo laagdrempelig mogelijk te maken.
Hieronder nog wat impressies van de inspirerende testsessie, met dank aan alle deelnemers!
We benutten de komende tijd om de toolkit verder aan te scherpen en zo compact mogelijk te maken, zodat we deze begin volgend jaar online beschikbaar kunnen maken. Wil je meer weten over de toolkit of zelf kennismaken via een testsessie, neem dan contact met mij op!